Hvis der findes en superliga for spildevandsselskaber, så hører BlueKolding til blandt landets mest innovative og visionære af slagsen.
Faktisk er Blue Kolding mere end det. Det er hele Koldings miljø-, energi- og klimaselskab. Én af visionerne er tæt på målet. I 2020 går selskabets centralrenseanlæg energineutral. Er du interesseret i bæredygtig, offentlig virksomhedsdrift, så læs lige med her..
90.000 kunder, 2000 km kloakrør, 6 renseanlæg, 50 medarbejdere. Det er nogle af nøgletallene i den hurtige præsentation af BlueKolding. Med til historien hører også de visioner og konkrete tiltag, der gør selskabets centralrenseanlæg til noget særligt – også for de mange kompetencepersoner fra ind- og udland, der ofte besøger virksomheden, og får ny inspiration med hjem til deres anlæg.
Noget af det, vi blandt andet arbejder med lige nu, er renovering af vores tavler og vores online styring. Der ligger nogle store effektivitetsfordele og besparelser i at være skarpt tunet på vores automatik. I øvrigt trækker vi jo også den varme og energi, der er i spildevandet, ud og bruger, og dermed taler vi også om indtjeningsperspektiv, fortæller driftschef Karin Refsgaard.
Vi har efter en udbudsrunde valgt Etcas A/S som vores samarbejdspartner på projektet. De kom med et grundigt og fyldestgørende oplæg og har siden vist, at de er gode til dialogen i det daglige. De både lytter og handler. Og det er selvfølgelig vigtigt. F.eks. omfatter projektet elementer som opgaveprioritering og risikovurdering, og der har vi altså brug for ærlige svar ud fra, hvad der er bedst for os.
BlueKolding har investeret i automation gennem mange år. Lige nu handler det om, hvordan vi optimerer bedst muligt på energiforbrug og energi produktion ved hjælp af PLC styringer. Derudover deltager BlueKolding i projekter, hvor vi ser på hele SMART grid tankegangen. Det indebærer blandt andet et system, hvor vi ser på, hvordan vi kan styre på elforbruget ved at at starte/stoppe pumper, når det efterspørges fra Energiselskaberne uden at det går ud over klimaet.
I det daglige er det elektriker Daniel Theil Petersen fra BlueKolding, der har dialogen med Etcas. Og for Daniel var det især det med, at Etcas’ projektleder selv var med til møderne i udbudsrunden, der gjorde udslaget.
Det giver indtrykket af, at der er fokus på opgaven. At vores opgaver bliver prioriteret. Den oplevelse betyder meget, og er i øvrigt blevet bekræftet i samarbejdsforløbet. Vi får god og hurtig respons på tingene, fortæller Daniel Theil Petersen. BlueKolding har i øvrigt bygget et nyt administrationscenter for nogle år siden, der producerer mere energi, end det bruger.
Hos BlueKolding er vi ikke kun visionære. Vi får også gjort noget ved det i praksis. Får sat tingene i gang og rykker. I den forbindelse handler det også om at tænke på den teknologiske udvikling. At vi heller ikke sætter noget i gang, der så bliver overhalet indenom af udviklingen undervejs. Også i den sammenhæng er det vigtigt med samarbejdspartnere, der bringer os viden og siger tingene lige ud.
Hos BlueKolding, der er ejet 100 % af Kolding Kommune og dermed af kunderne, har man et mantra. At monopol forpligter. ”Det betyder, at vi har forpligtet os til at gøre os umage og være blandt de dygtigste”, som de siger. Skøn tankegang, ikk´.